استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران
چکیده
در این مقاله با روش بررسی و تحلیل زبانشناختی چهار حکایت از کتابهای فارسی سوم و پنجم دبستان، به تبیین ضرورت بازگردانی و امروزیکردن متون کهن دری در کتابهای درسی فارسی دورۀ ابتدایی پرداختهایم. ابتدا اصل چهار حکایت را به زبان کهن دری از کتابهای فارسی دورۀ ابتدایی آوردهایم، سپس به بررسی دشواریهای فهم این متون در سطوح واژگانشناسی، معناشناسی، ساختار صرفی و نحوی، نگارش و املا برای دانشآموزان دورۀ دبستان پرداختهایم. نتیجۀ این تحقیق نشانمیدهد که زبان و محتوای متون کهن فارسی دری، با لغات، عبارات و ساختهای زبانی و دستوری کهن و نامأنوس در کتابهای درسی فارسی دورۀ دبستان، خارج از توان فهم و یادگیری دانشآموزان این دوره است؛ از این رو چاپ عین این متون، بدون بازگردانی و امروزیکردن آنها در کتابهای درسی فارسی دبستان، سبب میشود که وقت و انرژی ارزشمند و محدود آموزگاران ما بیهوده تلفشود وبهدلیل مشغولشدن با واژهها و ساختهای کهن دستوری، فرصتی برای آموزش مضامین و پیامهای اخلاقی و انسانی حکایات کهنکه نیاز آموزش زبان و ادبیّات فارسی در ایران است، باقی نماند.
بخشی, اختیار . (1398). بررسی ضرورت بازگردانی و امروزیکردن متون کهن دری در کتابهای درسی فارسی دورۀ دبستان ایران. پژوهش در آموزش زبان و ادبیات فارسی, 1(1), 54-78.
MLA
بخشی, اختیار . "بررسی ضرورت بازگردانی و امروزیکردن متون کهن دری در کتابهای درسی فارسی دورۀ دبستان ایران", پژوهش در آموزش زبان و ادبیات فارسی, 1, 1, 1398, 54-78.
HARVARD
بخشی, اختیار. (1398). 'بررسی ضرورت بازگردانی و امروزیکردن متون کهن دری در کتابهای درسی فارسی دورۀ دبستان ایران', پژوهش در آموزش زبان و ادبیات فارسی, 1(1), pp. 54-78.
CHICAGO
اختیار بخشی, "بررسی ضرورت بازگردانی و امروزیکردن متون کهن دری در کتابهای درسی فارسی دورۀ دبستان ایران," پژوهش در آموزش زبان و ادبیات فارسی, 1 1 (1398): 54-78,
VANCOUVER
بخشی, اختیار. بررسی ضرورت بازگردانی و امروزیکردن متون کهن دری در کتابهای درسی فارسی دورۀ دبستان ایران. پژوهش در آموزش زبان و ادبیات فارسی, 1398; 1(1): 54-78.